2019. január 6., vasárnap

Talán közeleg

a "nyugdíjazása" a mobilomnak? Kár, mert csípem ezt a típust, meg strapabíró jószág (akkorákat nyekkent már szerencsétlen, hála a kétbalkezes gazdájának, ám zokszó nélkül tette a dolgát tovább), de nyilván senki és semmi sem örökéletű.
A következő poszt biztos baromi "érdekfeszítő" lesz sokaknak, de ugye nem csak magamnak firkálgatok ide, hanem segítőszándék is vezérel, hiszen egyes tapasztalataim talán segítenek másoknak is. Ez a poszt is ezzel a céllal kerül ki, hiszen másnak is akadhat gondja az akkuval és hátha segít neki ez a jegyzet.
Az akkum rosszalkodik, de az öregem persze mindig okoskodik (holott gőze sincs a témáról, csak ugye ő mindig okosabb, az sem baj, hogy én jártam a témába vágó szakra...) és szerinte nyugodtan lehet összevissza töltögetni. Hiába magyarázom neki, hogy az elcseszi az akkut. Úgy is lett. Azóta hülyült meg, mióta ő is az én töltőmet használta egy ideig (mert a sajátját tönkrecseszte) és emiatt gyakran le kellett vegyem a telefonomat a töltőről, miközben még fel sem töltött, vagy fel kellett tegyem, mikor még nem merült le, hogy legyen rajta szufla, mire szükségem lesz rá, mert neki azonnal kellett és raplizott érte, így szépen el lett érve, hogy az operációs rendszer már nem tudja a valós adatokat leolvasni az akku töltöttségi szintjét illetően, szóval totál nem azt jelzi ki a telefon, ami a valós helyzet és egyszercsak elkezd lemerülni, holott a jelzés szerint még nem kellene. Először az szúrt szemet, hogy időnként 1-2 perc alatt töltött fel 5-10%-ot is, holott normális esetben 1%-nak is több perc kell. Ezzel párhuzamosan elkezdte azt is, hogy a korábban 15%-os energiaszint helyett (gyárilag annyira van kalibrálva, olyankor kéri a töltést) már 18-19%-ról elkezdett merülni, bár a töltést még mindig 15-ön jelzi be, hiába merül folyamatosan. Azt hittem, hogy valami alkalmazás zabálja le a szuflát, le is töröltem, ami úgysem kellett, meg ellenőriztem nem pörög-e valami a háttérben, de nem. Bezártam a feleslegesen futókat is, de ugyanúgy ezt játszotta.
Ha valaki ilyesmit tapasztal tehát, akkor mielőtt akkucserén gondolkodik, előbb ellenőrizze (vagy ellenőriztesse, ha nem ért hozzá) az appokat, hátha csak sok helyet foglal, vagy sok energiát fogyaszt valamelyik. Ha ez a gond, akkor annak a törlése megoldja a gondot.
Sokszor a magasra állított képernyőfényerő is meríti az akkut, érdemes lejjebb venni. A wifi/net is zabálja az energiát, szóval ajánlott kikapcsolni a wifit/kilépni a netről, ha nem használja az ember.
Ami még gyorsabb merülést okozhat, az az, ha nincs(enek) frissítve valamelyik alkalmazás(ok).
Ha nem beépített akkumulátorról van szó, akkor a hátlap leszed(et)ésével érdemes ellenőriz(tet)ni az akksi állapotát. Ha púpos, netán szivárgást látni, vagy bármi más látható problémája van, az is ludas lehet a gyors merülésben, viszont a sérült akkut tilos tovább használni, ki kell cseréltetni! Ha nincs látható sérülés, akkor még van esély az akku megmentésére (kalibrálás, stb.), de vannak külső jelek nélküli problémák is persze, ezeket viszont tényleg csak szervizben lehet kinyomoztatni.
A YouTube-ozás, meg a játékok is gyorsabb merülést okoznak.
Ez csak pár ok, de talán ezek a leggyakoribbak, azért ezeket hoztam fel. Ha viszont az összes fent említett lehetőség kizárásra került, mint az én esetemben is és tényleg gyorsan merül (pár mp alatt vált a szám), vagy hirtelen több százalékot ugrik le a szint, akkor sanszos a rendszer és az akku közti "kommunikáció" hibája, amit okozhat a már említett össze-vissza töltögetés, mivel elállítódik az érzékelő, ami a töltöttségi szintet méri és hamis adatokat küld a rendszernek, az pedig értelemszerűen nekünk is hamisan jelez, így fordulhat elő, hogy pl. 45%-ról elkezd lemerülni a mobil, vagy kikapcsol, mert valójában már lemerült, csak fals adatot mutat a töltöttségjelző és felhúzott szemöldökkel bámul az ember, hogy az hogy' lehet?
Ami még oka lehet, az az "elöregedő" operációs rendszer, ilyenkor szintén hamisak az adatok, mert olyankor rosszul olvas a rendszer.
Visszatérve:
Kezdte a 18-19%-nál merülést, majd később már huszonvalahány%-ról is merült úgy, hogy kb. 3 mp-enként csökkent 1%-ot a töltöttség, majd már harmincvalahányról is elindult így és mostanra negyvenvalahányról is csinálja, de időnként már 2-esével csökken. Ami a komoly még, hogy ha feltöltöm 100%-ra, akkor lassan merül úgy 40-ig kb. és onnantól megy le gyorsan. Ez sem állandó, van, hogy kihúzza 33-36%-ig, vagy 25-29-ig, de újabban 40-45-ről dobálja le a szuflát. Néha fogja magát és váratlanul kikapcsol, vissszakapcsoláskor meg azt mutatja, hogy lemerült. Szerencsére ez nem gyakori, inkább a gyors merülés van. Látszik, hogy azt sem tudja a rendszer, hogy hogy' is áll az akku energiaszintje, szóval ma kalibrálom (újra szinkronba hozom az akkut a rendszerrel, legalábbis ez a cél, majd kiderül bevált-e?). Ha nem, akkor új akkut kell vennem. Ha az sem jön be, akkor sajnos egy új telefon kellene.
A kalibrálást amúgy nem szabad orrba-szájba végezni (bár értelme sem volna, mivel ha gyakran kellene, az azt jelzi, hogy az akku kinyiffant, vagy az op. rendszer avult el, szóval akkor már egy új mobilt célszerűbb venni). Gyakorlatilag "kisütjük" az akksit, amivel talán sikerül újra a helyes működésre bírni, mivel a kalibrálás során újra beáll a gyári adatokra. Leírom hogyan kell akkut kalibrálni, hátha másnak is segíthetek vele. 2 módja is van, de most a rootolás nélkülit írom le (én is ezt hajtom épp' végre).
(Ja, még annyit, hogy nem javaslok letölteni Google Play áruházas "csodaappokat", amik elvileg kalibrálnak, mert nem megbízható adatokat küldenek az akkuról, némelyik akár 20-30%-os különbséget mutat.)
A kalibrálás lényege, hogy az akkut "emlékeztetjük" a gyári állapotra (jó esetben ez meg is történik, vagy legalább javul a helyzet) és nem fog tovább meglepetéseket okozni; az energiaszintjelző a valós százalékot mutatja újra és a merülés is szinkronban lesz vele.
Hogyan kell csinálni a kalibrálást?
1.) A mobilt le kell meríteni teljesen (ha elkezdi a gyors merülést, akkor is hagyni merülni), amíg ki nem kapcsol magától. Ezt a tökig merülést amúgy nem szeretik a mai lítiumion akkuk, ezért tényleg csak jó okkal - mint a kalibrálás - szabad kitenni ennek. Szóval ha lemerült és emiatt kikapcsolt a mobil, akkor vissza kell kapcsolni és hagyni, hogy újra kikapcsoljon (ez másodpercek alatt be is fog következni).
2.) A kikapcsolt telefont töltőre kell tenni és addig tölteni, amíg 100%-ot mutat (vagy kinek-hogyan jelzi, a lényeg, hogy teljes töltöttséget jelezzen).
3.) Le kell venni a töltőről, ha fullon van és bekapcsolni, majd újraindítani. (Nem kikapcsolni, hanem újraindítani!)
4.) Ha újraindult, akkor el kell kezdeni lemeríteni (bármivel; játék, net, akármi), megint 0-ra kell meríteni, hogy magától kikapcsoljon és amikor ez megtörtént, újra feltölteni teljesen.
Ennyi.
Jó esetben ettől az eljárástól a helyükre kerülnek a dolgok és újra jó - vagy sokkal jobb, mint a művelet előtt - lesz az akku, de persze ez sem végleges "gyógymód", előbb-utóbb tönkremegy.
Remélem tudtam segíteni annak, aki hasonló cipőben jár és olvassa a posztot. Épp' a kalibrálás közben írtam mindezt, mert merítem a telefont a második kör töltés előtt és addig legalább hátha hasznos infókat adhattam a hasonló cipőben járóknak.
Nem tudom, hogy beválik-e majd, mindenesetre bízom benne. Kiderül estére.
Másnak is sikert kívánok, ha ehhez a módszerhez kell folyamodnia!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése